Tłuszcze trans mają zniknąć z żywności w ciągu 5 kolejnych lat!
Utwardzone tłuszcze roślinne obecne w wysokoprzetworzonych produktach
spożywczych zabijają pół miliona ludzi rocznie. Światowa Organizacja
Zdrowia ogłosiła, że całkowite wyeliminowanie ich z pożywienia jest jej
strategicznym celem na lata 2019-2023.
Tłuszcze trans, czyli izomery trans kwasów tłuszczowych (w
skrócie TFA) znajdziesz m.in. w produkowanych na masową skalę
ciasteczkach, batonikach, herbatnikach, wszelkich innych, mało
wytrawnych słodyczach, chipsach, frytkach, popcornie, margarynie do
pieczenia, maśle roślinnym, mixach do smarowania pieczywa, majonezach,
kebabach, zupkach w proszku, gotowych sosach i wielu innych, zwykle
najtańszych i powszechnie dostępnych na sklepowych półkach produktach
spożywczych lub w jedzeniu smażonym na głębokim tłuszczu. Obecne są
nawet w mleku (krowim i owczym), produkowanym z niego maśle i serach
(ale w przypadku nabiału ich ilość jest znacznie mniejsza niż w
wysokoprzetworzonym pożywieniu, dlatego ich wpływ uważa się za mniej
szkodliwy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz