środa, 3 kwietnia 2019

Trans-tłuszcze mają zniknąć w ciągu 5 lat




Tłuszcze trans mają zniknąć z żywności w ciągu 5 kolejnych lat!



Utwardzone tłuszcze roślinne obecne w wysokoprzetworzonych produktach spożywczych zabijają pół miliona ludzi rocznie. Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że całkowite wyeliminowanie ich z pożywienia jest jej strategicznym celem na lata 2019-2023.
Tłuszcze trans, czyli izomery trans kwasów tłuszczowych (w skrócie TFA) znajdziesz m.in. w produkowanych na masową skalę ciasteczkach, batonikach, herbatnikach, wszelkich innych, mało wytrawnych słodyczach, chipsach, frytkach, popcornie, margarynie do pieczenia, maśle roślinnym, mixach do smarowania pieczywa, majonezach, kebabach, zupkach w proszku, gotowych sosach i wielu innych, zwykle najtańszych i powszechnie dostępnych na sklepowych półkach produktach spożywczych lub w jedzeniu smażonym na głębokim tłuszczu. Obecne są nawet w mleku (krowim i owczym), produkowanym z niego maśle i serach (ale w przypadku nabiału ich ilość jest znacznie mniejsza niż w wysokoprzetworzonym pożywieniu, dlatego ich wpływ uważa się za mniej szkodliwy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz